Kasteel-zijaanzicht-bruggen-gracht

01 juli 2018

Thema rondleiding Kasteel Amerongen; Help, de Keizer komt!

Een nieuwe rondleiding en tentoonstelling
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat op 11 november 1918 de wapenstilstand werd gesloten waarmee de Eerste Wereldoorlog eindigde. Op diezelfde dag arriveerde de gevluchte Wilhelm op Kasteel Amerongen. Op verzoek van de Nederlandse regering gaf Graaf van Aldenburg Bentinck hem onderdak. Aanvankelijk zou Wilhelm drie dagen blijven, maar uiteindelijk bleef hij 18 maanden. In 2018 staat Kasteel Amerongen uitvoerig stil bij deze historische periode. Help, de keizer komt! neemt vanaf 3 juni 2018 de bezoeker mee naar de roerige periode rond het verblijf van de Duitse keizer Wilhelm II.

Bewoners van Kasteel Amerongen
Het dagelijks leven op Kasteel Amerongen werd in hoge mate bepaald door de aanwezigheid van de keizer. Na zijn aankomst werd het Kasteelterrein hermetisch afgesloten van de buitenwereld. De aanwezige pers, de pogingen tot ontvoering en de vele dreigbrieven veroorzaakten veel spanning binnen de kasteelmuren. De bewoners worden zo onverwacht betrokken bij de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Help, de keizer komt! vertelt deze belangrijke historische episode daarom vanuit het oogpunt van de bewoners. Hoe hebben zij deze hectische periode ervaren? Hoe gingen zij om met deze gast? En hoe gedroeg de keizer zich?

Een keizerlijk logeerbed 
Deze zomer zijn de rijk versierde vertrekken in het kasteel weer ingericht als toentertijd. In de keukens staan de vele gerechten klaar voor het diner met de keizer en zijn staf. Het nog niet eerder vertoonde keizerlijk servies schittert weer in de eetkamer. En het eeuwenoude hemelbed waar de keizer in heeft geslapen is weer opgetuigd. De gepresenteerde menukaarten, brieven, historische documenten, kranten en foto’s geven een inkijkje in het dagelijks leven. Niet alleen in het kasteel maar ook in de tuin zullen de sporen van het verblijf van keizer zichtbaar zijn. Help, de keizer komt! brengt dit jaar de turbulente maanden op Kasteel Amerongen weer onder de aandacht.

Klik hier voor meet informatie over de themarondleiding en praktische informatie.