Een exclusieve en bijzondere evenementenlocatie voor zakelijke bijeenkomsten, privéfeesten en bruiloften.

Buitenplaats Sparrendaal is met zorg gerestaureerd, met smaak ingericht en wordt met liefde, plezier en vakmanschap uitgebaat door SWIJNENBURG | meet & celebrate.
Wij heten u van harte welkom!

Geschiedenis

Trouwlocatie Utrecht Buitenplaats Sparrendaal bloemen-tuinen-lente

Buitenplaats Sparrendaal

In 1754 liet de toenmalige burgemeester van Utrecht een buitenhuis met twee koetshuizen bouwen op de plaats van een 17de-eeuwse boerderij. De dochter van de burgemeester had de eer om de eerste steen te leggen (die nu nog steeds boven één van de kelderingangen te zien is) en Sparrendaal was geboren! Samen met zijn familie verbleef de burgemeester hier in de zomermaanden om de stank van de stad te ontvluchten. Het pand was zowel aan de voor- als achterkant te betreden. De burgemeester koos ervoor om zijn gasten in stijl te ontvangen; beide ingangen waren uitgevoerd in een modieuze Lodewijk XV stijl.

Tuinen-Buitenplaats-Amerongen tuin-buitenplaats-sparrendaal-driebergen

P.J. van Oosthuijse

De indeling van het huis deed denken aan de grote Amsterdamse grachtenhuizen; het souterrain omvatte het totale onderhuis met in het midden aan de achterzijde de keuken. Op de eerste verdieping (de bel-etage) kwam je via de hal - met fraai stucwerk en gemarmerde deuromlijstingen - direct binnen in de grote Salon, die aan de kant van de tuin voorzien was (en is) van een uitgebouwde erker. Uniek voor dit huis is het feit dat alle ruimtes op de bel-etage voorzien waren (en zijn) van geschilderde behangsels. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de zeegezichten en Chinoiserieën in de grote Salon. Later kwam het pand in handen van P.J. van Oosthuijse, die een grote invloed zou hebben op de ontwikkeling van zowel het huis als het park. Zelfs koning Lodewijk Napoleon bracht in deze tijd een bezoek aan het landgoed.

Privé/thema feest locatie Utrecht: voor uw familiefeest, verjaardagsfeest detail-lamp-oprijlaan

Familie Van Vollenhoven

Halverwege de 19e eeuw functioneerde Sparrendaal als een verblijf voor de aartsbisschop en vanaf 1884 werd het als woonhuis verhuurd aan de Van Vollenhoven Familie. Zo’n 70 jaar later werd het huis in vervallen staat aangekocht door de gemeente Driebergen, die ervoor koos het pand te gebruiken als gemeentehuis. Het pand werd volledig gerestaureerd. Daarbij werden drie slaapkamers aan de voorzijde uitgebroken en samengevoegd tot Raadzaal. Deze Raadzaal kreeg een nieuwe betimmering en de muren werden voorzien van zeldzame, geschilderde behangsels uit Delft. Deze behangsels waren zo geschilderd dat ze heel precies op wandtapijten leken.

Sparrendaal-avondfeest borrel-tuin-sparrendaal

Restauratie voltooid

Toen het pand in 2002 opnieuw werd gerestaureerd, lag de focus op de afwerking van het interieur. Dit interieur is wat Sparrendaal vandaag de dag zo uniek en bijzonder maakt. Sinds de laatste restauratie functioneert het prachtige gebouw als exclusieve locatie voor zakelijke en particuliere evenementen en bruiloften. Wij hebben het pand voorzien van een nieuwe inrichting, waarbij we een combinatie hebben gemaakt van de historische omgeving en hedendaags design. Een fascinerend project! De entreehal op de bel-etage en de galerij op de eerste verdieping zijn ingericht als ruimte voor hoogwaardige kunst, waarbij we een verbinding maken tussen de 250 jaar oude kunst die al in het gebouw aanwezig is en hedendaagse beeldende kunst. Als kers op de taart beschikt Sparrendaal over een prachtige gerestaureerde vleugel.

Ligging

Buitenplaats Sparrendaal
Hoofdstraat 89,
Driebergen-Rijsenburg