In de buurt van Utrecht, het prachtig gelegen Kasteel Amerongen. Het landgoed zorgt voor een prachtige ambiance voor zowel kleinschalige als grote gelegenheden.

Verspreid door de tuinen liggen de historische bijgebouwen, die zijn ingericht als vergader- en evenementenlocaties: het Koetshuis, het Poortgebouw, het Zuidpaviljoen en de Stallen. Het Kasteel is in gebruik als museum en vormt een prachtig decor.

Geschiedenis

Kasteel-vooraanzicht Beeld-met-bloemen-tuinen

’t Huys

Het Kasteel is in middeleeuwen gebouwd en werd bewoond door families van diplomaten en militairen die een prominente rol speelden in de (inter)nationale politiek. In de 17de eeuw werd het Huys (zoals het Kasteel in de volksmond genoemd werd) door de Fransen in brand gestoken en totaal verwoest. De toenmalige bewoners, Godard Adriaan van Reede en zijn vrouw Margaretha Turnor, lieten het huis in Hollands-Classicistische stijl herbouwen. Het huidige kasteel dateert dan ook uit 1680, toen de herbouw gereed was.

Oprijlaan-Kasteel-Amerongen-heidag-utrecht Voorplein-Kasteel-Amerongen-restaurant-Bentinck Swijnenburg

Godard Graaf van Aldenburg Bentinck

In 1879 vestigde Godard Graaf van Aldenburg Bentinck zich op Kasteel Amerongen, als een van de laatste bewoners. Hij bracht het Huys opnieuw tot bloei. De graaf steunde de bevolking van Amerongen door agrarische projecten op te zetten. Eind 1918 logeerde de Duitse Keizer Wilhelm II anderhalf jaar op het Kasteel. Hij ondertekende hier zijn acte van abdicatie en in mei 1920 verhuisde hij naar het nabijgelegen Huis Doorn. Godard van Aldenburg Bentinck stierf in 1940 en liet het Huys en de tuinen na aan zijn kinderen. Zijn erfgenamen bezaten Kasteel Amerongen tot 1976 als onverdeelde boedel en verkochten in 1977 het Huys, interieur en de tuinen aan de Stichting Utrechtse Kastelen die het in 1982 overdroeg aan de Stichting Kasteel Amerongen.

Unieke evenementenlocatie Utrecht Midden-Nederland vergaderen-board-room-amerongen

Stichting Kasteel Amerongen

Het gehele landgoed is sinds 1982 eigendom van Stichting Kasteel Amerongen. Eind 20ste eeuw waren de toekomstplannen gereed, de restauratiebudgetten geregeld en werd gestart met het grootschalig restauratieproject dat bijna 20 jaar duurde en zo’n 20 miljoen euro kostte. In 2005 was de restauratie zover dat begonnen kon worden met het inrichten van de exploitatie. Om in de toekomst ook voldoende budget te hebben om het landgoed te onderhouden werd besloten de bijgebouwen een nieuwe functie te geven en te verhuren aan een externe partij.

lage-opkamer-diner-wagenberging Gracht-Kasteel-Amerongen

Buitenplaats Amerongen

In 2006 kwamen Erika en Peter-Paul Swijnenburg in beeld: een gedreven ondernemerskoppel dat de bijgebouwen in gebruik nam als evenementenlocatie voor besloten bijeenkomsten (huwelijken, vergaderingen, bedrijfsfeesten, privé feesten). In september 2006 is het Poortgebouw opengegaan voor gebruik, in 2007 werd het Koetshuis gerestaureerd in exploitatie genomen, in 2009 het Zuidpaviljoen en in 2011 waren de Stallen voor gereed, waar inmiddels Restaurant Bentinck gevestigd is. Tegenwoordig organiseert Buitenplaats Amerongen 250 bijeenkomsten per jaar met een team van 30 gedreven professionals.

Landelijk vergaderen Utrecht Filmlocatie Nederland

Kasteel Amerongen nu: museum en tuinen

In 2011 is het gehele restauratietraject voltooid. Sindsdien is ook het Kasteel gereed. Het Kasteel is ingericht als kleinschalig museum. Stichting Kasteel Amerongen is een kleine, actieve organisatie die samen met Stichting Vrienden Kasteel Amerongen en een omvangrijk aantal vrijwilligers veel bereikt. De tuinen worden onderhouden door de Tuinkabouters, de Engelen houden zich bezig met het voortdurend herstel en onderhoud van de gobelins en kleding en er worden met grote regelmaat lezingen en concerten georganiseerd. Daarnaast exploiteert Stichting Kasteel Amerongen de museumwinkel en de tentoonstellingen in het museum.

Ligging

Buitenplaats Amerongen
Drostestraat 12,
3958 BK Amerongen