Sparrendaal-avondfeest

16 januari 2019

Huis in de hoofdrol

In de voorstelling ‘HUIS in huis’ spelen de bijzondere huizen van Vereniging Hendrick de Keyser de hoofdrol. De komende maanden maakt de voorstelling een tournee langs een aantal van de mooiste huizen van Nederland. Een uitgelezen kans om deze pareltjes van de Nederlandse architectuur van binnen te zien én het internationaal befaamde ensemble Quink te horen. Op zaterdag 9 februari is de voorstelling in Sparrendaal in Driebergen te zien.

Een literair concert over de ziel van een oud huis

Een huis, vier eeuwen oud, staat op de nominatie om gesloopt te worden. Is de tijd rijp voor het huis om te verdwijnen, loopt zijn leven ten einde? Of is verzet geboden? Wat verdwijnt er allemaal bij de sloop, behalve de muren en de vloeren? Wat gebeurt er met de sporen van bewoners uit de Renaissance, de Verlichting, de Romantiek en de Moderne tijd die het oude huis in zich draagt en koestert? Nelleke Noordervliet schreef de tekst van de voorstelling en componist Andries van Rossem componeerde de muziek. HUIS wordt a capella uitgevoerd door Marijke Beversluis als vertelster en het vocaal ensemble Quink.

De mooiste huizen van Nederland in de hoofdrol

De panden van Vereniging Hendrick de Keyser zijn niet altijd toegankelijk voor publiek. Laat staan dat ze de hoofdrol spelen in een theaterproductie. Tijdens deze bijzondere voorstelling kun je kennismaken met enkele heel bijzondere huizen: het overdadig versierde Huis Barnaart (Haarlem), het sobere Huis Jan de Jong (Schaijk), het sprookjesachtige Sparrendaal (Driebergen) en het indrukwekkende grachtenpand Huis Bartolotti (Amsterdam).

Hoop of sloop

Vereniging Hendrick de Keyser bewaart bijzondere huizen voor de toekomst. Hoe passend is het dan om in een van hun prachtige panden een stuk te zien over een oud huis dat dreigt te worden gesloopt. De stemmen van voormalige bewoners laten zich horen: het huis wordt ongevraagd van tegenstrijdige adviezen voorzien. Er ontstaat een gekrakeel van stemmen in de gedachtewereld van het huis, een kakofonie. Het huis raakt verward, zet zich ertoe de balans op te maken.

Speeldata:

Wo 30 januari 2019                      20.00 uur            Huis Barnaart                    Haarlem
Za 2 februari 2019, matinee       15.00 uur            Huis Jan de Jong               Schaijk
Za 9 februari 2019                         20.00 uur            Sparrendaal                       Driebergen
Wo 13 februari 2019                    20.00 uur            Huis Bartolotti                   Amsterdam
Kaarten voor deze voorstellingen zijn te bestellen via de website van Vereniging Hendrick de Keyser: www.hendrickdekeyser.nl/huis