Gast op een huwelijk : Dresscode, cadeau's en meer info!

Je bent uitgenodigd voor een bruiloft. Leuk! En nu heb je een dresscode!? Wat trek je aan? Wat geef je het bruidspaar? Hoe gedraag je je op zo’n feest?
Veel van deze vragen worden beantwoord op de uitnodiging van het bruidspaar of de begeleidende brief van de ceremoniemeesters. Staat er een dresscode op de uitnodiging? Dan vindt het bruidspaar het leuk om te zien dat hun gasten moeite hebben gedaan om zich aan die dresscode te houden. Al moet het ook nog een beetje bij jezelf passen natuurlijk.

Dresscode

Dresscode Black Tie

Is de dresscode ‘Black Tie’? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een avondgelegenheid en een vrij formeel bruidspaar. Voor heren is de boodschap simpel: een smoking is gewenst! Bij deze dresscode hoort voor dames een lange avondjurk of een keurige cocktailjurk (met panty). Drukke prints en felle kleuren mogen dan hip zijn; bij deze dresscode zijn ze niet echt gepast. Een mooi sieraad is dat overigens zeker wel, al mag dat dan weer geen horloge zijn. Dames maken hun outfit af met elegante pumps met een lage of hoge hak.

Dresscode Tenue de Ville

Deze dresscode zie je vaak op een uitnodiging voor een trouwerij staan. Tenue de Ville betekent letterlijk “kleding van de stad”. Nette kleding is gewenst, maar het hoeft niet zó chique als bij de formelere dresscode Black Tie. Voor dames betekent Tenue de Ville een mooie outfit in lichte (pastel)kleuren en geen opvallende accessoires of make-up. Mantelpakje, japon, jurk of rok reiken tot of over de knie. Korte, strakke rokjes bewaar je liever voor een andere gelegenheid. Voor heren is een effen blauw of (donker)grijs pak gepast. Zwart is wat minder gebruikelijk.

Dresscode Casual Chique

Is de dresscode ‘Casual Chique’? Dan heb je te maken met een bruidspaar dat er rekening mee houdt dat niet iedereen zich prettig voelt in formele, chique kleding. Kleding die Casual Chique is, is comfortabel met een chic tintje; bijvoorbeeld een mooie jurk met makkelijke schoenen, of een sportief shirt met een chique broek. De kleding ziet er natuurlijk wel verzorgd uit. Je kunt je outfit aanvullen met passende accessoires.

Dresscode Feestelijk

De dresscode die het vaakst op uitnodigingen te lezen is, is het moeilijkst uit te leggen. Met deze dresscode ben je vrij in je kledingkeuze. Sta even stil bij de smaak en de kledingstijl van het bruidspaar. Over het algemeen geldt voor de dames een mooie jurk (cocktailjurkje of maxi-dress) zeker als feestelijk, afgemaakt met nette pumps. Gebruik van felle kleuren en opvallende accessoires is helemaal oké! Heren verschijnen bij deze dresscode in een opvallend pak of een nette chino of pantalon met een fel overhemd. Een mooi horloge of klassieke sieraden geven de herenoutfit een feestelijk tintje. Je schoenen passen uiteraard goed bij de broek die je draagt.

Een cadeau voor het bruidspaar

Welk geschenk je aan het bruidspaar geeft is afhankelijk van de relatie die je met het paar hebt. Voor de ‘normale’ gasten staat er meestal een cadeautip op de uitnodiging of in de brief van de ceremoniemeesters. Vaak is de tip een envelopje. Hoeveel je er in stopt? Dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Behoefte aan een richtlijn? Stellen die als daggast komen geven gemiddeld tussen de € 50,- en € 75,- euro per stel. Stellen die als avondgast komen geven gemiddeld tussen de € 35,- en € 60,- .

Heb je een hechte relatie met het bruidspaar, dan wil je graag een persoonlijk cadeau geven. Zo is een mooi sieraad een geschikt cadeau voor de vader van de bruid om aan zijn dochter te geven. Ouders van het bruidspaar betalen vaak mee aan de bruiloft, de taart, de overnachting of de huwelijksreis. Ben je de broer, zus of beste vriend(in) van de bruid of bruidegom? Dan geef je het liefst een persoonlijk, blijvend cadeau. Een kunstwerk, mooi ingelijste foto, sieraad, of iets anders waarvan je weet dat het paar het zal waarderen: jij kent het paar het beste!

Gast op een bruiloft bij Swijnenburg

Als je bent uitgenodigd voor een bruiloft op Buitenplaats Amerongen of Buitenplaats Sparrendaal heb je geluk: je gaat een topfeest tegemoet!  Check van tevoren hoe lang je erover doet om bij de locatie te komen per auto of met het openbaar vervoer. Wil je na de bruiloft in de buurt overnachten? We hebben een lijst met geschikte B&B’s en hotels voor jullie samengesteld. Vragen over cadeaus, speeches en ‘stukjes’ stel je aan de ceremoniemeesters. Op de dag zelf kun je met al je vragen terecht bij onze professionele en enthousiaste medewerkers.

We hopen jullie snel te ontmoeten!

Met vriendelijke groet,

Het team van Swijnenburg

achtergrond
schets

Geïnteresseerd in jullie trouwdag bij SWIJNENBURG meet & celebrate?

Laat je telefoonnummer achter en wij bellen je!

Wij gaan te allen tijden zorgvuldig met uw gegevens om en zullen deze nooit doorverkopen aan derden.